Beyin Fırtnası Etkinliği

Beyin Fırtınası Etkinliği, bir konuşma tartışma tekniğidir.
Normal bir tartışma ortamında tartışanlar, fikirlerinin eleştirilmesinden çekindikleri için her fikirlerini cesaretle söyleyemezler. Beyin Fırtınasında fikir eleştirme yoktur. Bu, katılımcıların her fikrini rahatça söylemesini sağlar ve ortaya bir çok fikir çıkar. Katılımcılar sırayla ve hızlı hızlı fikirlerini söylerler, bekleme olmaz.
Ortada iki tane havuz oluşturulur – bir sorun havuzu ve bir çözüm havuzu. Fikrini söyleyen kişi fikrini bir karta yazar ve havuzlardan uygun olanına yapıştırır. Etkinlik sonuna kadar havuzda bir çok kart birikmiş olur. Etkinlik sonunda kartlar ele alınır ve ayrıştırılır, benzer fikirler bir arada tutulur ve değişik fikirler yanyana sıralanır. Bunlar değerlendirilir ve sonuç kağıdına yazılır.

İstenirse etkinliğe ikinci bölümle devam edilir ve bu bölümde uçuk fikirlerin – gerçekleşmesi çok zor veya hemen hemen imkansız olsa da – söylenmesi istenir ve amaç bu uçuk fikirlerden esinlenerek yeni bakış açıları kazanmaktır. İstenirse bu uçuk fikirlere ilk bölümde de çok yer verilebilir. Ortaya bir çok fikir çıkması istendiğinde kullanılabilecek bir etkinliktir.

Kaynak: Öğretimi Planlama Uygulama ve Değerlendirme kitabı (Ergin Erginer, Anı Yayıncılık)
Not: Kitapta bu etkinliğin çok daha iyi bir anlatımını ve bu etkinliğin geniş bir hazırlıkla yapılmışgüzel bir uygulamasını bulabilirsiniz. Ayrıca bir çok değişik konuşma ve tartışma tekniği etkinliği de kitapta uygulamalı bir şekilde anlatılmaktadır. Kaynak: pozitron.sdu.edu.tr