Ben Söyleyeyim Öğretmenim Sona Eriyor

İlköğretim ve ortaöğretmdeki yaklaşık 15 milyon öğrenci dün karnelerini aldılar.15 milyon öğrenci tatile başladı. SBS,YGS VE LYS?ye girecek öğrencier için tatil ne demek, daha da yoğun çalışacakları bir döneme başladılar.
Çocukların aldığı karneler sadece çocuğun başarısının göstergesi mi yoksa aileye de sunulan çocuğuna yönelik özeleştiri yapmasını sağlayacak bir hesap pusulası mı? Çocuğuna sunduklarının ne kadarında emeği, zamanı, paylaşımları var? Bunları da görmesini sağlayacak mı? Sevgili anne babaların en değerli varlıkları için daha nesnel gözlemler yapmalarını sağlayacak mı? Unutulmamalı ki bu karne çocuğun kişiliğinin karnesi değildir.
Çocuğunuzun karnesinde kırık varsa;
Konuşmak için acele etmeyin, eğer sinirliyseniz sakinleşmeyi bekleyin.
İlgi ve sevgi göstermekten vazgeçmeyin.
Başka çocuklar ile kıyaslamayın.
Suçlayıcı ve aşağılayıcı ifadeler kullanmayın.
Kendine güvenini sarsacak etiketlemelerden kaçının.
Ona güvendiğinizi hissettirin ve motive edin.
Öncelikle başarılı olduğu dersler hakkında konuşun ve onu takdir edin.
Başarısız olduğu derslerle ilgili düşüncelerini dinleyin, kendisini ifade etmesine izin verin.
Tatil döneminde dinlenmesine mutlaka izin verin.
Birlikte derslerini ve okuldaki sorumluluklarını aksatabilecek faktörleri belirleyin.
Okuluyla birlikte ikinci dönem için uygulayabileceği bir çalışma programı hazırlayın.
Kendi yaklaşımlarınızı ve sorumluluklarınızı mutlaka gözden geçirin.
Zayıfsız karneyle gurur duyan sevgili anne babalar kırıkları olan karnenin sorumluluğunu da paylaşabileceklerdir.
Bir gazetenin haberi ilgimi çekti. Eğitimde yeni bir uygulamadan söz ediyor haber.Habere göre:
?Öğrenciler kendilerine verilen kablosuz butonlarla tahtaya yansıyan sorunun cevabını tuşlayıp sorulara yanıt verebiliyor.

PARMAK KALDIRMA DEVRİ SONA ERİYOR
Ölçme ve Değerlendirme sisteminde sınıftaki her öğrenciye kablosuz bir elektronik buton verilirken sorularda duvara barkovizyon gösterimi şeklinde yansıtılıyor. Öğretmen önündeki bilgisayardan her öğrencinin adının yazılı olduğu butonların numarasına bakarak kimin doğru kimin yanlış cevap verdiğini kolayca görebiliyor.
Ayrıca sistem sayesinde öğrenciler sorulara parmak kaldırmadan cevap veriyor. Yerinde oturarak duvara yansıyan soruyu okuyan öğrenci defter kalem kullanmadan çok kısa bir sürede soruya cevap verebiliyor. Öğrencilerin başarı ve motivasyonunu artırması beklenen bu sistem sayesinde dersler daha neşeli geçiyor. Konuyla ilgili basın mensuplarına bilgi veren Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı, ?Ölçme ve Değerlendirme Sistemini ilçemizdeki bütün ilköğretim okullarına hediye ettik. Bu sistem sayesinde okullarda öğrencilerin başarı ve motivasyonlarının artmasını bekliyoruz. Artık okulda parmak kaldırma devri de sona ermiş oldu diye konuştu.?.
Yararlarının olduğu görünen bir gerçek: zaman kazandıracak ;ancak öğrenciyle göz göze temas görünmüyor bu yöntemde. Konuşarak, soru sorarak, tartışarak, sorgulayarak öğrenme, henüz görmediğimiz bu uygulamada yer alacaktır diye düşünüyoruz.
Bol kitap okumalı, güzel bir tatil dileyiğle…