Atların Özellikleri Nelerdir?

Atlar, genellikle asil olmalarıyla tanınsalar da pek çok insanın bilmediği bir diğer özellikleri de hassas canlılar olmalarıdır. Evet, yakınına gittiğinizde cüssesi sebebiyle ürktüğünüz bu iri ve heybetli canlı dış görünüşünün tam aksi bir yapıya sahip ve son derece hassastır. Düzenli tüy ve deri bakımına, veteriner kontrolüne, tırnak bakımına, antremana ve ilgiye ihtiyaç duyarlar.

Atlar, tıpkı köpekler ve kediler gibi, birçok farklı cinse ayrılmaktadırlar. Genel kanının aksine midilliler (ponyler) bir at cinsi değildirler. Atla midilliyi (pony) birbirinden ayıran fark, yaşları ya da geldikleri kökenleri değil, boylarıdır.

Atın boyu, cidago kemiği denilen bir kemikten ölçülmektedir ve bu kemik, hayvanın vücudundaki, hareketsiz, en yüksek noktadır. Atın boynunun bitip, sırtının başladığı noktada yükselmektedir. Eğer hayvanın boyu 1.50 cm'den kısaysa, midilli (pony) , uzunsa at olarak sınıflandırılır.

Bunun dışında atların cinsiyetlerine göre de kendilerine has adları vardır. Erkek atlara aygır, dişi atlara kısrak ve kısırlaştırılmış atlara da iğdiş denilir. Yavru at ya da midillilere ise tay denir.

Normal olarak dinlenirken dakikada 8-16 kez soluk alır ve alınan hava 35 litredir. Normal nabız sayısı 28-40'dır ve kan miktarı atın ağırlığının 1/8'i kadardır. Vücut ısısı 37.5-38.5 derecedir.

Erkek eşek ile kısrak çiftleştirilirse “katır” elde edilir. Aygır at ile dişi eşeğin çiftleştirilmesinden de “bardo” denen katır çeşidi elde edilir. Her iki melez de kendi aralarında üremezler. Katır, bardodan daha dayanıklıdır.

Atlar büyümelerini 4-5 yaşında tamamlar. Rüya görebilir ve çevre etkilerine göre ortalama olarak 25-30 yıl (5-16 yaşları arasında en güçlü devreleri.) yaşayabilirler. Uzun yaşamlarını iyi bir bakım, iyi bir beslenme ve düzenli bir çalışma etkiler.