Asimilasyon

Sosyolojide ise ilk önceleri “karşılaştırmak””benzer yapmak” anlamlarında kullanılırken daha sonraları”içine almak””bütünleştirmek ” eylemlerini tanımlar oldu.Asimimlasyom kavramı ilk önceleri Park ve Burgess'in “Sosyoloji Bilimine Giriş” isimli kitaplarında netleştirilmeye,bilimsel olarak tanımlanmaya çalışıldı. ve genel bir sosyoloji teorisi bağlamında sistematik olarak ele alındı. ……Park ve Burgess'e göre dört ana etkileşim(interaction)tipi vardır. Rekabet(competition),Çatışma(confliict),uyum(accom odation),ve Asimilasyon(assimilation) Sosyolojinin konusu genel olarak bu ilişkilerdir.
……Bu yaklaşıma göre dört ana etkileşim tipi arasinda Ilk, evrensel ve temel olanı rekabettir. Toplumsal ilişki etkileşime yol açar. Rekabet ise toplumsal ilişki olmadan oluşan etkileşimdir. Park,ve Burgess,kendilerinin de belirttiği gibi, rekabet kavramını biyoloji'den almaktadır (evrensel bir olgu olarak rekabet ilk önce biyologlar tarafından net olarak kavrandı ve uygun bir şekilde tanımlandı.)
Rekabet toplumun dağıtım ve ekolojik örgütlenmelerinin oluşturulduğu bir süreçtir. Bu süreç sonucu nüfusun bölgesel ve mesleki dağılımı saptanır. iş bölümü ve bireyler ve birey grupları arasındaki çagdaş yaşama özgü örgütlü ekonomik bagımlılığın tamamı rekabetin bir ürünüdür. öte yandan, kendini bu rekabetçi örgütlenmeye empoze eden, ahlaki ve politik düzen, çatışma, uyum ve asimilasyonun bir ürünüdür.çatışma uyum ye asimilasyonu rekabetten ayiran özellik,bu üç sürecin (toplumsal) kontrol ile ilişkisidir. çatışma politik duzen ve bilinçli kontrol. ile; uyum toplumsal düzen ile tanımlanır.
Asimilasyonun uyumdan farklılığı,kişilik yapısındaki daha temel ve kapsamlı bir dönüşümü ifade etmesidir. Yani uyum süreci toplumsal örgütlenmedeki degişim sürecidir, asimilasyon ise toplumsal yapının “özündeki, kişilik yapısındaki ve kültürel mirastaki(ortak deneyim ve gelenekteki)değişim sonucudur. Mirasta ki (ortak deneyim ve gelenekteki) degişim sürecidir. Rekabet çatışma, uyum ve asimilasyon süreçlerinin toplumsal yapılarla ilişkisi gibi olgular Park ve Burgess in teorisi toplumsal yaşamı; ekonomik, politik,toplumsal ve kültürel düzeylere ayıran bir sorunsala dayanmaktadır.
Alıntıdır.