2013 Aralık Manisa,nın Satranç Gündemi * Ali Kemal Turan

Merhaba sevgili satranç severler
Uzun bir aradan sonra yazma tembelliğimden kurtulup, tekrar Manisa, da ki satrancın gelişimi konusunda sizleri bilgilendirmeye karar verdim. Bu konuda Mehmet Hekim hocamın da ısrarları etkili oldu.

Sevgili Manisalılar !
Manisa satrancı hızlı gelişim gösteriyor. Bundan on yıl önce sadece 600-700 olan lisanslı sporcu sayımız ; 7000-8000 e ulaştı. On yılda sporcu sayımızı on kat arttırdık. Tabii bu sporcuların hepsi şu an vizeli aktif sporcu değil.Her yıl vizesini yapan aktif sporcu sayımız 1300-1500 arası…Türkiye İş bankasının bizim için çok değerli olan sponsor desteği ile bu günlere geldik.Şu an Manisa da en fazla sporcu lisansına sahip bir spor branşıyız.Okullarda satranç iyice yaygınlaştı.Antrenörlerimiz sayıca artıyor.Şu an 800 civarı yardımcı antrenörümüz var.Ancak üst düzey antrenör eksiğimiz var.Şu an yardımcı antrenörden üstte olan 2.kademe ve üstü antrenör sayımız topu topu 5-10 kişi…Bu 5-10 kişi den biri de 2.Kademe antrenör olan bendenizim.Bu da şunu gösteriyor ki ;yardımcı antrenörlerimiz kendilerini geliştirip yükselmeliler.

Manisa,lı hakemlerimizin durumuna gelince; Manisa hakem gelişimi yönünden çok eksik..80 civarı hakemimiz olmasına rağmen(bunların çoğu da aday ve il hakemi) şu an aktif görev alan,vizeli hakem sayımız ;merkezde sadece 9 ….Bu yıl merkezde sadece üç aktif hakem yetişti ve aramıza katıldı.Oğlum Çağdaş Turan,Bekir Özenç ve Hakan Karakafa…
Son on yıldır Manisa da il hakemliğinden daha üst kademeye ulaşmış sadece 5 hakem var.Bu sayıya ilçeler dahil.
1.Gıyasettin Aydın (İA)(Uluslar arası Hakem),Akhisar
2.Gürkan Aydeniz (FA)(Fide Hakemi) Salihli
3.Aslan Goler (FA) (Fide Hakemi)Manisa Merkez
4.Mesut Avcı (NA)(Ulusal Hakem)Akhisar
5.Ali Kemal Turan (NA)(Ulusal Hakem)Manisa Merkez (bendeniz bu yıl terfi ettim.)
Hakem gelişiminin cılız olmasının sebebi ; hakemliğin bir kazanç kapısı olmaması ve tamamen fedakarlık isteyen bir gönül işi durumunda olmasıdır .Buna rağmen çok sabır ve emek isteyen bir iştir satranç hakemliği…
Gelelim turnuvalara… Lisanslı sporcumuz artmasına rağmen katılım azalmakta…Bunun sebebi yardımcı antrenör çoğunluğunun ,turnuvaları takip edip,çocukları yönlendirecek ilgi ve bilgide olmayan okul branş öğretmenlerinden oluşmasıdır.Tabii bu durumda turnuvaya sporcu katılımı sağlama işi bahsettiğimiz 5-10 kişiden oluşan üst düzey profesyonel antrenörlere kalmakta;bu da katılımı düşürmektedir.
İl temsilcimiz ve bir satranç emektarı olan sayın Aslan Goler, in cansiperane çalışmaları ile ilimiz Manisa da tüm resmi turnuvalar yapılmaktadır. 11 yaş altı çocuk ligi sistem olarak oturmuştur ve bu yıl yine yaklaşık 20 adet okul takımı birbiri ile yarışacaktır Ocak ayından itibaren. Yıldızlar liginin yapılabileceği ise şüpheli… Ergenlik çağına giren yıldızlar kategorisi sporcuları,yoğun bir dershane ve sınav sistemine boğulduğundan bu alanda yeterli takım oluşamamaktadır. Kulüpler satranç ligi ise Salihli Sardes Satranç kulübünün 1.lige çıkması sebebi ile sadece üç aktif satranç kulübü kaldığından yapılamayacak gibi duruyor. Manisa kulüpler il yöre yarışmalarının yapılabilmesi için en az 4 takım gereklidir. Keza Yıldızlar ligi için de öyle…
Okullar bazında ise satrancın yoğun ve canlı olduğu okullar şöyle;
Manisa Özel Doğa Koleji , Manisa Özel Hedef Koleji, Manisa Özel Ülkem koleji,
başta olmak üzere özel okullar. Ali Rıza Çevik İ.O, Mehmet Suphi Egemen ,Saruhan Bey İ.O,Cemal Ergün İ.O,Şehitler İ.O,Gazi İ.O… Gökkuşağı Çocuk Evi … Özellikle Gökkuşağı çocuk evi her yıl en az iki turnuvaya geleneksel olarak sponsorluk yapmakta ve satranç sevgisini canlı tutmaktadır. Yöneticilerine destekleri için teşekkürlerimi sunarım.
Ayrıca özel satranç eğitim merkezleri de şunlardır.
Manisa Satranç Eğitim Merkezi (Yarhasanlar mah.),Satranç Akademi Eğitim Merkezi (Uncu Bozköy), Manisa Satranç İhtisas Kulübü (Sakarya mah.),Doruk Koleji Spor kulübü (Ulupark) olmak üzere eğitimlerini sürdürmektedirler..
Bu çalışmalar sonucu Manisa İlimiz daima Satranç milli takım havuzuna en çok sporcu sokan iller arasında olmuş; Türkiye Satranç Federasyonu yetkilileri tarafından özel takdir görmüştür. Bu yıl iki küçük sporcumuz Ege Danacı ve Tuna Onat Nalbant Sırbistan Karadağ,da yapılan Avrupa küçükler şampiyonasına ilimiz Manisa adına katılarak ilimizi başarı ile temsil etmişlerdir.
Sevgili satranç severler bir başka yazımda görüşmek üzere hoşça kalın.
Sevgi ile kalın. Satranç ile kalın. 20.12.2013

ALİ KEMAL TURAN
ULUSAL SATRANÇ HAKEMİ
2.KADEME SATRANÇ ANTRENÖRÜ
İL HAKEM KURULU AS BAŞKANI
İL TERTİP KURULU ÜYESİ